MIPRO vezeték nélküli rendszerek a digitális átállás után

Sok helyről lehetett már hallani, hogy változások fognak történni a frekvencia szabályozásban, miszerint 2015 június 17.-től csak digitális televízió állomások üzemelhetnek Magyarországon is. Azonban az analóg-digitális átállás ennél korábban megtörténhet, a jelenlegi tervek szerint 2013 október 31.-ig. Mivel a 800MHz-es digital divident sávot a mobilszolgáltatók fogják használni (itt azért esélyes, hogy a 821-832MHz közötti duplex sáv a vezeték nélküli mikrofon rendszerek számára szabadon használható lesz), és a DVB-T állomások az UHF sávban, a 470-790MHz-es tartományban fognak üzemelni egy kis odafigyelést igényel a jövőben a vezeték nélküli mikrofon rendszer kiválasztása.

Az általunk forgalomba hozott vezeték nélküli termékek, jellemzően a 692-716 MHz-es sávban működnek. Ezen tartományt (igazából 470-790MHz között) a kis hatótávolságú eszközök rádiómikrofon alkalmazásai, harmadlagos jeleggel használhatják. Másodlagos jeleggel a DVB-T után a TV-sek, rádiósok dolgozhatnak a tartományban.

A 692-716MHz-es sáv az UHF 48-51-es közötti TV csatornákat jelenti.

Amire oda kell figyelni mindenképpen, hogy abban az esetben, ha elsődleges jelleggel ezeken a csatornákon, az adott régióban digitális műsorsugárzás zajlik, a rádiós mikrofon rendszer nem zavarhatja meg az elsődleges felhasználást. (Kvázi nem zavarhatom meg a vezeték nélküli rendszeremmel a családok esti TV nézését).

A pontos dB értékek kiszámítása műszaki felkészültséget igényel, illetve az NMHH honlapján kalkulációs diagram is elérhető amely segít az adott távolsághoz tartozó zavaró térerősségszint leolvasásában. A lényeg konyhanyelven az, hogy a zavaró térerősségszint kisebb kell, hogy legyen a vezeték nélküli mikrofonok műszaki jellemzői által befolyásolt maximálisan megengedett zavaró szintnél (by NMHH). Természetesen beltéri használat esetében az épületcsillapítás hatásával is számolnunk kell.

Röviden semmi sincs veszve, a MIPRO rendszerek jól használhatók lesznek a jövőben is, de vannak bizonyos országrészek, ahol körültekintően kell üzemelni őket ugyanúgy, mint a többi gyártó eszközeit is. Ellenkező esetben jogi problémákba ütközhetőnk és akár a médiahatóság által is büntethetőek vagyunk.

A csatornakiosztást itt érdemes ellenőrizni (mi ugye a 48-51-es csatornákon dolgozunk): http://nmhh.hu/dokumentum/157765/ge06_d_21_60_pmse.pdf

A háttérországról itt lehet olvasni:http://nmhh.hu/dokumentum/157771/pmse_szabalyozas_berecz_laszlo.pdf

Az eszközök használati lehetősége + egy kis tudomány a szakértőknek itt: http://nmhh.hu/dokumentum/157769/pmse_dvb_t_kissne_akli_maria.pdf


0 hozzászólás “MIPRO vezeték nélküli rendszerek a digitális átállás után
2 Ping/visszakövetés számára "MIPRO vezeték nélküli rendszerek a digitális átállás után"
  1. […] A cikk a http://www.miproaudio.hu oldal leírása alapján készült. Az eredeti írás itt olvasható. […]

  2. […] A cikk a http://www.miproaudio.hu oldal leírása alapján készült. Az eredeti írás itt olvasható. […]